av Arve Brekkhus, ab@bygg.no

For første gang skal Vei og Anlegg arrangeres i Norges Varemesse på Lillestrøm, og med smekkfulle haller ser MGF-sjef Tone L. Grøstad frem til å invitere bransjen til anleggsfest i februar.

Vei og Anlegg, som er Nordens største anleggsmesse, skulle opprinnelig blitt arrangert i mai 2021, men på grunn av koronapandemien ble dette umulig å få til.

Direktør Tone L. Grøstad i Maskingrossisternes Forening, som arrangerer Vei og Anlegg, ser frem til å kunne ønske hele anleggsbransjen velkommen til messen i februar. Foto: Liv-Runi Antonsen

– Vi snudde oss derfor rundt og flyttet messen til februar 2022, og vi gleder oss virkelig til å kunne ta imot hele bransjen til en anleggsfest i trygge og kontrollerte omgivelser i Norges Varemesse på Lillestrøm, sier Grøstad til Byggeindustrien. Det er Maskingrossisternes Forening (MGF) som arrangerer den tradisjonsrike anleggsmaskinmessen, og messesjefen kan melde om utsolgte utstillingsarealer.

– Vi har vært solgt ut i lang tid, og det er ventelister på mange som ønsker å bli med på messen. Totalt blir det 181 utstillere, og dette viser at beslutningen som ble gjort med å flytte arrangementet fra Hellerudsletta har vært vellykket, og vi ser nå frem til også å kunne ta imot mange tusen besøkende på messen innendørs i februar, sier Grøstad.

Hun sier at flyttingen av messen er noe som har vært diskutert i en lengre periode, men styret i MGF besluttet etter evalueringen av messen i 2018 at nå var tiden inne.

– Dette ble gjort etter en spørreundersøkelse av både utstillere og besøkende, og det var et klart flertall for å flytte messen innendørs. Dette er ikke minst noe som de større utstillerne også har ønsket for å kunne være med i samme format også fremover.

Vi var kommet til et punkt der vi kunne risikere å miste mange av utstillerne om vi fortsatte ute. Det har blant annet vært utfordringer med rigg, vær og logistikk. Ved å flytte innendørs til Norges Varemesse vil dette bli bedre. Dette gir oss langt større forutsigbarhet og gode rammer for utstillingen, både for utstillerne og ikke minst de besøkende.

Vi har her tilgang på store og velegnede arealer under tak, slik at været ikke vil spille en rolle slik vi opplevde tidligere. Nå kan vi ha forutsigbare rammevilkår, gode transportmuligheter til Oslo sentrum og Gardermoen, både med bil og tog, og gode parkeringsfasiliteter, påpeker Grøstad.

Messen går av stabelen fra 16. til 19. februar. Det betyr at man i år har valgt å gå bort fra holde åpnet også søndag.

– Vi arrangerer dermed messen med én dag mindre. Erfaringene tilsier at søndag var forholdsvis dårlig besøkt. Dette er en beslutning vi har fått gode tilbakemeldinger på, legger Grøstad til. Med flyttingen av messen til februar arrangerer man også messen en god del tidligere på året enn før, hvor arrangementet som regel har gått av stabelen i mai.

– Det er mange som har hatt ønsker om å legge messen tidligere på året, og nå får vi testet dette. Så får vi se om dette er noe vi kommer til å fortsette med også for kommende messer, sier MGF-sjefen.

Utsolgt

Hver eneste kvadratmeter av utstillerarealet er booket, noe som betyr at et utstillerområde på 26.000 kvadratmeter er fylt opp. Da er ikke gangveier og fellesarealer medregnet.

Se utstilleroversikten

Så langt har de fått inn tekniske data på 240 maskiner som skal stilles ut, men det kan komme til flere underveis.

– Det vil bli nok å se på for de besøkende, mener hun.

Samme som før

Grøstad er helt klar på at selv om det er nye fasiliteter for Vei og Anlegg, skal rammene og stemningen rundt messen bli som før.

– Alle kan komme slik de er, gjerne i arbeidsklær. Dette skal ikke være en messe som domineres av folk i dress, Vei og Anlegg skal beholde sin identitet, noe som betyr at alle er velkomne, sier hun.

Som tidligere vil det være gratis adgang.

– Og vi vil ha normal serving som vi kjenner igjen fra før, legger hun til.

Stor logistikkjobb

Det vil bli stilt ut en lang rekke både store og små maskiner på messen. Flere av de store aktørene som tradisjonelt har stilt med store utstillinger på Hellerudsletta, har også booket store arealer i Norges Varemesse.

– Vi har flere store stands, og størst er Volvo, som har en utstilling på rundt 3.000 kvadratmeter, sier Grøstad. Med så mange store og tunge maskiner som skal inn før messestart vil dette bli en stor logistikkjobb.

– Dette må planlegges godt, og vi starter tidlig med riggingen. Men dette er noe Norges Varemesse har gode erfaringer med, det er også mye tungt utstyr som har vært i hallene tidligere. Så dette kommer til å veldig bra med god planlegging, sier hun.

Vei og Anlegg er ment å være en arena for hele verdikjeden i anleggsbransjen.

– Dette skal dermed være en utstillingsplass for byggherrer, statelige etater, kommuner og fylkeskommuner i tillegg til de private virksomhetene i alle deler av bransjen, sier Grøstad.

Miljøfokus

Inntrykket hennes så langt tilsier at utstillingene på Vei og Anlegg 2022 vil ha et sterkt miljøfokus.

– Det er mange som vil prioritere å vise frem fossilfrie og utslippsfrie maskiner, og fokusere på hvordan vi beveger oss mot et null­utslippssamfunn. Her får man se alt, mener Grøstad.

Les også: Folk i Farta

– Vei og Anlegg blir den første store messen mange vil være med på etter pandemien, og jeg vet det er mange som nå gleder seg til at messen åpner og kunne møte både kunder og konkurrenter. Målet er å samle like mange besøkende som før, noe som betyr rundt 25.000 besøkende, sier Grøstad.

Velkommen  til Vei og Anlegg 16.-19. februar 2022 på Norges Varemesse i Lillestrøm