Lærlinger, det tar de på alvor hos norske entreprenører. Risa er én av dem. I år har selskapet satt ny rekord, med 61 lærlinger i konsernet. Hva er det med Risa og lærlinger? Vi har spurt lærlingene Adrian (19) og Amalie (18), lærlingesjefen Svein Arild og sjefen sjøl: Bjørn Risa.

Tekst og foto: Jørn Søderholm

NÆRBØ, JÆREN: “Vi satser på lærlinger!” De ordene brukes av mange, mange entreprenørselskaper i denne bransjen. Fra småbedrifter med der staben kan telles på én hånd til de store riksentreprenørene. Og de fleste derimellom.

Medarbeiderne er den viktigste ressursen alle disse bedriftene har. For mange er lærlinger den viktigste måten å rekruttere nye medarbeidere på.

Amalie Mæland - lærling i Risa
Amalie Mæland er lærling i fjell- og bergverksfaget hos Risa AS.

Å få inn unge lærlinger gir en unik mulighet til opplæring i både faget og bedriftskulturen. Derfor legger mange bedrifter mye arbeid og ressurser ned i arbeidet med lærlinger.

Entreprenørkjempen Risa er én av dem som legger mye arbeid og energi ned i det. Fra hovedkontoret på Nærbø på Jæren driver selskapet infrastrukturprosjekter og driftskontrakter både lokalt, regionalt og andre steder i landet.

Bussveiprosjektet Risa Kruse Smith
En del av det store bussveiprosjektet går tett på gammel bebyggelse.

Ny rekord i lærlinger

I “lærlingeåret” 2023-24 har Risa-konsernet 61 lærlinger på mannskapslista.

Risakonsernet er godkjent i og har lærlinger i totalt 14 fag. Av disse er Risa AS godkjent i – og har lærlinger i – ni fag. Konsernet har 61 lærlinger totalt, mens, Risa AS har 52. Det er det høyeste antall lærlinger noen gang i Risa.

– Vi har bestemt oss for å være pådrivere i arbeidet med å gjøre bransjen vår attraktiv for unge som skal velge yrke.
Det betyr at vi engasjerer oss aktivt i utviklingen av fagene, og ikke minst arbeider kontinuerlig for at Risa skal være en attraktiv arbeidsplass for de unge. Ti prosent av arbeidsstyrken hos oss er lærlinger. Det forplikter, sier Risa på sin webside.

En nøkkelfaktor i opplæringen er Risas eget opplæringssenter på Eikeland Gård. Det er daglig leder og eier Bjørn Risas private eiendom, som han disponerer til opplæring av ansatte og lærlinger. Området er 9 000 mål stort, med totalt 10 kilometer vei.

Lærlingeuka 2023 hos Risa
Lærlingeuka 2023 hos Risa

– Her kommer alle lærlingene innom, og har et opphold på omtrent seks uker i løpet av læretiden. Vi har god tilgang på utstyr som gravemaskiner, dumper, traktor, borerigg og annet utstyr som er relatert til faget. Ungdommene bor på gården, og må lage mat og holde orden selv. På Opplæringssenteret kan vi jobbe med hver enkelt lærling i rolige omgivelser, der de slipper presset fra den daglige produksjonen, sier lærlingeansvarlig Svein Arild Tandrevoll i Risa.

På opplæringssenteret får lærlingene øve på blant annet massehåndtering og vedlikehold, og det brukes mye tid på å jobbe med holdninger, planlegging, sosiale forhold og orden.

Hvert år, når høsten er i ferd med å sette inn, arrangerer Risa Lærlingeuken på Eikeland gård.

Lærlingeuka

– Det er en stor og veldig hyggelig begivenhet. Her samles alle lærlingene, bor sammen på gården og har ulike faglige og sosiale opplegg, sier Tandrevoll.

Som lærlingeansvarlig har han ansvar for å følge opp alle lærlinger og rekruttere nye. En viktig del av det er skolebesøk og yrkesmesser rundt om i regionen, og organisering av utplassering fra videregående skoler. Hos Risa “starter” nemlig lærlingetiden lenge før det skrives en lærekontrakt.

– Vi satser mye på utplassering. Her blir vi kjent med eleven, og de blir også godt kjent med vår bedrift. Vi kan se på holdninger, og de får ett innblikk i forventningene vi har til arbeidere. Hos Risa tar vi for det meste inn lærlinger som har vært på utplassering. Vi er nesten som en familie der vi ønsker å ha ett godt forhold og kjenne våre ansatte, sier han.

Han forteller også om en god andel av lærlingene som ikke har vært på skole først, og som i stedet går et lengre lærlingeløp på tre-fire år.

– Mer praktisk opplæring gjennom en lengre læretid. Med et kortere obligatorisk skoleopphold og tverrfaglig eksamen får de fagbrev, sier Tandrevoll.

Risa-konsernet er ikke med på et opplæringskontor, men gjør i stedet selv jobben som bindeledd mellom fylkeskommunen og lærlingene.

Bjørn Risa: – En del av familien

– Lærlinger er vår viktigste rekrutteringskilde. Det er slik vi skaffer oss mesteparten av kompetansen vi trenger. I læretiden blir de godt kjent med bedriften og kulturen og vi blir godt kjent med dem. Det er et godt utgangspunkt for videre ansettelse. I tillegg tar vi med dette ansvar for å bygge kompetanse som trengs i regionen, sier konsernsjef Bjørn Risa.

Bjørn Risa
Bjørn Risa

Han har selv et dypt og sterkt personlig engasjement i opplæringsarbeidet. Det forklarer han slik:

– Jeg er svært glad i folk og bryr meg om alle våre lærlinger og ansatte. Det er nydelig å se ungdommen utvikle seg. Fra de kommer til Eikeland gård sin første dag, der mange nesten ikke sier et ord og ser ned i bordet, til de står rake i ryggen med smil om munnen og fagbrev i hånda. Det gjør meg både stolt og glad. Jeg er opptatt av at de skal få den beste opplæringen hos oss og at de skal føle seg trygge og ivaretatt. De blir en del av familien, sier Risa.

Maskinfører på Bussveien-prosjektet

Ute på kjempeprosjektet Bussveien møter vi to av lærlingene i Risa.

– Helt siden jeg kunne gå har jeg sett bort på Risa fra gården hjemme. Jeg har interessert meg for maskiner siden jeg var liten, og det var aldri noen tvil om hva jeg skulle gjøre og jobbe med.

Det sier lærling Adrian Nærland (19). Han er andreårs lærling i maskinførerfaget, og vi møter ham i hytta på en Volvo 15-tonner på det store bussveiprosjektet Risa bygger i arbeidsfellesskap med Kruse Smith Anlegg.

Adrian Nærland - lærling hos Risa AS
Adrian Nærland er maskinførerlærling hos Risa AS.
Adrian Nærland og Svein Arild Tandrevoll i Risa
Adrian Nærland og Svein Arild Tandrevoll i Risa

15-tonneren hadde Adrian overtatt den samme dagen vi var innom, etter at han tidligere for det meste har kjørt en Volvo 355 korthekker.

– Risa er veldig bra. Et lokalt firma med mye gode folk. Det er lærerikt å gå som lærling her, og alt er veldig enkelt å forholde seg til. Lærlingeuka i høst var en veldig hyggelig og lærerik opplevelse, sier Adrian Nærland.

Bussveien har en kontraktsverdi på 1,341 milliarder kroner, og er det største prosjektet Risa har hatt.

Bussveiprosjektet
Bussveiprosjektet drives i arbeidsfellesskap med Kruse Smith, og er det største enkeltprosjektet Risa har hatt.
Svein Arild Tandrevoll og Morten Horpestad
Lærlingeansvarlig Svein Arild Tandrevoll t.v og driftsleder Robert Rosland på bussveiprosjektet.

Amalie borer og sprenger

I den andre enden av prosjektet møter vi Amalie Mæland (19), lærling i fjell- og bergverksfaget. Også hun er lærling på andre året. Med boreriggen er hun godt i gang med å bore opp hull til en salve som skal sprenges temmelig nær en rekke av eneboliger. Med stø hånd manøvrerer hun rigg og boretårn med centimeters nøyaktighet.

Amalie Mæland - lærling i Risa

– Veldig greit å være lærlig i Risa. De tar veldig godt vare på oss lærlingene. På lærlingeuka i høst fikk vi bli kjent med alle de andre lærlingene i selskapet. Ellers er det et veldig fint miljø å jobbe i her i Risa, sier Amalie.

– Hvorfor har du valgt fjell- og bergverksfaget?

– Litt tilfeldig. Jeg hadde en nabo som holdt på med sprengning og sånn. Jeg så hvordan han hadde det på arbeid, og tenkte at det ville jeg også jobbe med. Og nå står jeg her og jobber med det, i Risa. Jeg liker faget fordi det er fysisk arbeid, og fordi det er utenom det vanlige. I alle fall til å være jente, sier Amalie Mæland.

Amalie Mæland - lærling i Risa
Amalie Mæland (19) er lærling i fjell- og bergverksfaget hos Risa AS.

Hun vipper hørselvernet ned fra hjelmen fokuserer på fjernkontrollen og boreriggen igjen. Her er det hull som må bores før salven skal lades og skytes.

Ungdom er viktige også for Vei og Anlegg. En betydelig andel besøkende gjennom alle år på Norges tøffeste anleggsmesse er unge fagarbeidere, lærlinger og skoleelever som mest av alt i hele verden ønsker seg inn i et yrkesliv i anleggsbransjen.

På Vei og Anlegg 2024 arrangeres en egen ungdomsdag for disse. Mer informasjon om det kommer etter hvert.

Risa har hatt for vane å sende en betydelig og godt synlig delegasjon av medarbeidere til Vei og Anlegg. Bjørn Risa bekrefter selv at det er tilfelle også i 2024, uten at han ønsker å avsløre for mye detaljer om det før bussen(e?) lastes opp og setter kurs for Lillestrøm.