Stina Eriksen Larsen fra Båtsfjord er fersk yrkessjåfør-lærling. Hun har fått en av de tøffeste yrkessjåfør-jobbene som finnes: Kjøre brøytebil på værharde Båtsfjordfjellet i Finnmark.

Tekst: Jørn Søderholm

GEDNJE / BÅTSFJORD: Noen lærlinger strever med at de får for lite å gjøre, og blir gående uvirksomme eller med oppgaver de lærer fint lite av. Stina Eriksen Larsen (18) har ikke det problemet.

Yrkessjåførlærlingen fra Båtsfjord har tvert imot fått selve drømmejobben for mange unge yrkessjåfører: Kjøre brøytebil på en værhard fjellovergang.

Barndomsdrøm om brøyting

– Jeg er generelt interessert i storbil, men brøyting har en spesiell plass i hjertet. Det har det gjort siden jeg var liten. Da pleide jeg å sitte på med pappa i brøytebilen. Sånn sett er dette en barndomsdrøm som går i oppfyllelse, sier Stina.

Hun har akkurat gått på vakt, og sitter inne på vaktrommet på Gednje brøytestasjon når vi ringer. Brøytestasjonen ligger oppe på fjellet, der veiene til og fra Båtsfjord, Berlevåg og Tana møtes. Kraftig snøfokk og kjøreforhold som ville utløst et skred av oransje og røde farevarsler sørpå er hverdagskost her oppe.

– Akkurat nå er det kjempefint vær. Men det har vært et helvetes vær den siste uka. Man blir vant till forskjellige forhold. Dette er interessant og lærerikt, sier hun.

Redd er hun sjelden, men hun tenker ofte på det store ansvaret hun har som brøtytesjåfør, sier hun til lokalavisa Finnmarken (krever innlogging). Hun er også omtalt i en artikkel hos Norges Lastebileierforbund.

Lærling i yrkessjåførfaget

Stina har nylig begynt som lærling i yrkessjåførfaget hos Jan Nylund & sønner AS i Båtsfjord, etter å ha gått på yrkessjåførlinja på videregående skole i Alta. Der tok hun også førerkort for tunge kjøretøy bare 18 år gammel, som man kan gjøre som lærling i yrkessjåførfaget.

Hun er for øvrig lærling i samme firma der pappa Bjørn Johnny Eriksen jobber. Han jobber primært som mekaniker på verkstedet, men kjører også lastebil av og til.

– Jeg vil gjerne gjøre mest mulig ut av lærlingetida, og lære litt av hvert. Det er bra å kunne litt om mest mulig, sier hun.

Nå gleder hun seg til hver eneste arbeidsdag, og ser fram til halvannet års læretid med mest mulig forskjellig kjøring.

– Blir det tur til Vei og Anlegg på Lillestrøm i april?

– Vet ikke, det er lenge til april. Jeg vet at flere fra firmaet pleier å reise. Jeg har ingen planer om det selv, men drar gjerne dit om jeg får sjansen, sier Stine Eriksen Larsen.