Måling av arealer, kubikkmeter og innmåling av rør og kummer tar mye tid for landmålere. Én flyvning på få minutter kan spare flere dagers innmåling med GNSS. RTK-droner har gitt mange landmålere en ny arbeidshverdag, med presise data fra anlegget på få minutter. Se hvordan Sonja Kiiveri i Dokka Entreprenør AS bruker drone på jobb.
Tekst: Jørn Søderholm
Sonja Kiiveri løfter drona ut av kofferten og setter den på bakken. Slår på drona og fjernkontrollen, og legger inn firkanten over anelgget drona skal dekke. På forhånd har hun lagt ut tre fastmerker på bakken og målt inn posisjonen på dem med GNSS.
– Sånn, nå er det klart til å ta av. Trekk litt unna, sier Sonja.

RTK-drone med automatisk flyvemønster
Hun trykker på knappen. De fire propellene starter med et hvin, og straks etter forsvinner drona til værs. Der legger den seg i venteposisjon til Sonja trykker på knappen for å sette i gang det automatiske flygemønsteret. Tre minutter* senere kommer den tilbake til venteposisjonen, der landmåler Sonja trykker på knappen som får den til å lande.
“Ferdig! Sett meg ned!”
Den sier jo naturligvis ikke det. Men det er en stemme på fjernkontrollen som sier noe om finalized pattern, som betyr omtrent det samme.
Dette er en beskrivelse av noe som har blitt den nye arbeidshverdagen for stikkere på mange norske anlegg. Foto, måling og scanning med drone var lenge forbeholdt spesialister i konsulentfirmaer, men er nå i ferd med å bli ett av flere redskaper i verktøykassa til landmålere og stikningsavdelinger hos mange entreprenører. Først hos de største. Etterhvert som teknologien har blitt rimeligere og mer tilgjengelig har også mellomstore og mindre entreprenører sett nytten av drone i driften.
Dokka Entreprenør AS er en av dem. Vi møtte Sonja Kiiveri på et VA-prosjekt selskapet gjorde for Lillehammer kommune i fjor sommer. Hun er en av to landmålere og dronepiloter hos entreprenørselskapet.

Ortofoto og punktsky
– Det er en DJI Phantom RTK. Et veldig, veldig nyttig verktøy. På få minutter sanker den inn ortofoto og en punktsky, sier hun.
Quadcopter-drone – “helikopter” med fire rotorer – med RTK posisjonsmodul fra DJI er den mest brukte drona blant entreprenører og andre aktører som bruker drone som verktøy i egen drift.
Drona du ser på bildene i artikkelen er en tre-fire år gammel DJI Phantom RTK, som entreprenørselskapet kjøpte inn i 2020. Etter vårt besøk i fjor har selskapet oppgradert og investert i en DJI Mavic 3E, også den med RTK-modul for nøyaktig posisjonering.
(Artikkelen fortsetter under videoen)
Videoen over er publisert av Hallingplast, og ble første gang vist på Hallingtreff 2024. (Video: Jørn Søderholm)
– Dronen er et rimelig hjelpemiddel i forhold til hva vi får ut. Vi sparer mye tid på å måle inn arealer og mengder. Dessuten vi ortofoto som brukes mye i planlegging og driftsmøter, der det kan gjøres enkle målinger rett på bildet på skjermen. Det er gull verdt. Som Google Earth, bare med bedre og mer oppdaterte bilder. Dronen er mer enn et landmålingsverktøy, sier landmåler Sonja Kiiveri.
Bedre sikkerhet med drone
Hun er glad for droneressursen av så mange grunner. Sikkerheten er en av dem. Med mulighet til å måle fra luften er det mye mindre behov for å gå fysisk ut og jobbe i nærheten av trafikken. Nøyaktigheten og presisjonen i det landmåleren får ut av drona er høy nok til at man kan ta ut høyder, dybder og profil i grøft og innmåling av rør, bend og gren i VA-installasjoner.
Punktskyen fra drona bearbeides i særskilt programvare til 3D terrengmodell og 3D bilder. Informasjonen er enkel å dele, både internt på prosjektet og i firmaet men også med folk hos byggherre eller eksterne.
– En enkel link som sendes, og gjør det mulig for hvem som helst å se det. Man trenger ikke noe spesielt utstyr for å se bilder og måledata, sier hun.


Kontroll av fremdrift
Med jevnlig flyging får entreprenøren en fin tidslinje gjennom prosjektet. Det er et enkelt å se hva som er er utført når, og utgjør et godt verktøy til å holde kontroll på fremdriften.
Nå i vinter er Sonja og kollegaene travelt opptatt med et stort prosjekt gjennom Jevnaker.
Etter at nye E16 Eggemoen-Olum ble åpnet sommeren 2022 skal den tidligere hovedveien mellom Verkevika og Toso opprustes. Dokka Entreprenør skrev kontrakt i september 2023, og arbeidene startet opp oktober 2023. I entreprisen skal eksisterende fortau rustes opp, samt at det bygges nye fortau på deler av strekningen, slik at det blir et sammenhengende gang- og sykkelvegtilbud på strekningen. Det opplyser byggherre Statens vegvesen.
Eksisterende overvannssystem oppgraderes og justeres, samt at det bygges nytt gatelys.
Det er et komplekst og omfattende prosjekt der entreprenøren får god bruk for dronekapasiteten.
Prosjektet går for fullt utover våren og sommeren. Sonja håper likevel det skal bli mulighet til å ta en tur innom Vei og anlegg i slutten av april.
* Akkurat denne flyvningen tok mye mer enn tre minutter, for at fotografen skulle få tatt dronebildene i denne artikkelen. Vanligvis tar flyvningene hos Dokka Entreprenør AS 1-4 minutter.
