Ellen Ramsnes t.v. i SINTEF og nettverket Grønn Anleggssektor. Marit Hepsø i Oslo kommune t.h. I midten et glimt fra en demonstrasjon Volvo CE har gjort for amerikanske politikere på Capitol Hill i Washington DC.

Interessert i utslippsfri teknologi i anleggsmaskiner? Eller skulle du helst ønsket alt det utslippsfrie dit peppern gror, men skjønner at det kommer for fullt? I så fall bør du ta turen innom seminaret som foregår på dag to av Vei og Anlegg.

Tekst: Jørn Søderholm

Markedet for utslippsfri anleggsteknologi vokser kraftig i hele den nordiske regionen nå. I 2022 ble mer enn halvparten av offentlig anleggsarbeid i Oslo utført med utslippsfritt utstyr. Allerede i 2025 – neste år – vil Oslo kommune at alt bygge- og anleggsarbeid på oppdrag for kommunen skal gjennomføres utslippsfritt. 

De fleste andre større offentlig byggherrer har “hoppet på utslippsfritt-toget”. Mange av de større kommunene i landet deler Oslos ønske om mer utslippsfritt anleggs- og grunnarbeid.

25. april er en dag du bør merke av med rød tusj i kalenderen. I alle fall om du er interessert i fornybar energi og utslippsfri teknologi i anleggsbransjen. Det gjelder også om du lurer på hvor langt dette utslippsfrie har kommet. Og ikke minst om du lurer på hvordan utslippsfritt anleggsarbeid ser ut fremover.

Er det fortsatt batterier som gjelder, med ladecontainere og powerbank-løsninger på størrelse med mindre borettslag?
Hva skjer med hydrogen?
Det er mye prat og meninger rundt forbi. Men hvordan er utslippsfritt-erfaringene i tall og fakta nå, i april 2024?

Utslippsfritt på anlegg – seminar på Vei og Anlegg

På Vei og Anlegg arrangeres 25. april et heldags seminar om utslippsfri teknologi i anleggsbransjen. Dette arrangeres i et samarbeid mellom nettverket Grønn Anleggssektor, Maskingrossisternes forening MGF og Oslo kommune. Her vanker det mye oppdatert kunnskap fra scenen. Det blir også en god mulighet til å møte andre som jobber med prosjekter, løsninger og problemstillinger.

Første del er et internasjonalt vinklet seminar: Zero Emissions construction, international market dialogue. Det gir en oppdatering på dagens og kommende krav til utslippsfri anleggsteknologi på det nordiske markedet.

– Det vil være elevant for de som utformer kontrakter, rådgivere, leverandører og for utførende. Dette er en god mulighet til å høre hvilke krav som kommer fremover og konkrete erfaringer fra prosjekter, sier Ellen Ramsnes.

Hun jobber til daglig som rådgiver i anlegg og infrastruktur i Sintef, og er også leder for nettverket Grønn Anleggssektor.

Zero Emissions Construction – markedsdialog

Denne første delen av heldagsseminaret om utslippsfri teknologi er delt i fire hoveddeler:
1. Offentlige myndigheters mål og krav
2. Oversikt over utslippsfri teknologi
3. Entreprenørers erfaringer
4. Paneldebatt

Statens Vegvesen vil presentere sin handlingsplanen for utslippsfrie anleggsplasser og hva som kommer av krav i anskaffelser. En oppsummering av resultatene fra Sintefs evaluering av de utslippsfrie pilotprosjektene til Nye Veier, SVV og Bane NOR kommer også.

Sistnevnte er en del av «Kunnskapsprogram for utslippsfrie anleggsplasser» som har fått økonomisk støtte fra Samferdselsdepartementet. Det blir også informasjon på status fra noen aktører i Europa.

På maskin- og utstyrssiden får vi presentert siste nytt om maskiner, teknologi og løsninger for å drifte utslippsfrie anleggsplasser. Her vil blant annet selskapet Applied Hydrogen fra Kongsberg vise fram at det er mulig å drive anleggsmaskiner med hydrogen-brenselceller. Her vil også Volvo CE presentere sitt utvalg av utslippsfrie maskiner og utstyr. Dessuten vil Caterpillar snakke om overgangen fra konvertering til serieproduksjon av utslippsfrie maskiner.

Erfaringer fra utslippsfrie prosjekter

Erfaringsdeling er et viktig stikkord for dagen. Særlig konkrete og tallfested erfaringer fra prosjekter. Anlegg Øst vil dele sine erfaringer og arbeid med miljøgata Gran i Innlandet fylke. Det er en del av Statens Vegvesens pilotprosjekt på utslippsfri anleggsplasser. Hafslund leverer en komplett energiløsning på prosjektet. Her brukes det blant annet hydrogenbasert lading.

F.v. Ole Eikeset og Ronny Kampen i Anlegg Øst, prosjektleder Mathilde Knobel Christensen i Hafslund Boost og byggeleder Håvard Vaaje i Statens vegvesen svært godt. (Foto: Per Kollstad, SVV)
F.v. Ole Eikeset og Ronny Kampen i Anlegg Øst, prosjektleder Mathilde Knobel Christensen i Hafslund Boost og byggeleder Håvard Vaaje i Statens vegvesen svært godt. (Foto: Per Kollstad, SVV)

Målet er tilnærmet 100 prosent utslippsfri drift. Det vil si at alle gravemaskiner skal være utslippsfrie og all massetransport skal være utslippsfri. Halvparten av resterende kjøretøy og maskinpark skal være utslippsfri. Her er en nylig oppdatering fra prosjektet.

– For å få innblikk i hva som skjer på det europeiske markedet får vi en presentasjonen fra nederlandske WattHUB. Det er et energiselskap som utvikler ladestasjoner. I Nederland er det økende fokus på utslippsfrie maskiner. Det blir spennende å høre hvilke løsninger de har og hvordan de jobber med å tilrettelegge for utslippsfrie anleggsplasser, sier Ellen Ramsnes.

Utslippsfrie anleggsplasser

Hun mener dette seminaret er viktig. Dels for å vise frem mulighetene som finnes for utslippsfrie anleggsplasser. Dels også for å bidra til å spre kunnskap og erfaringer fra prosjekter til andre, både nasjonalt og internasjonalt.

– Det er mange som kommer til Norge for å hente erfaringer. Om hvordan man kan stimulere til utviklingen av utslippsfri teknologi. Og konkret hvordan man skal rigge og gjennomføre utslippsfrie anleggsplasser, sier Ramsnes.

UTSLIPPSFRITT. – Vi ønsker at de ulike aktørene i fellesskap skal diskutere hvordan vi kan løse utfordringene rundt omleggingen til utslippsfrie anleggsmaskiner, sier Ellen Ramsnes i Sintef. Foto: Sintef

Hun understreker at dette ikke bare dreier seg om å vise fram smørsida, solskinnshistorier og salgspitcher.

– Synliggjøring av både suksesser og utfordringer er viktig for å kunne videreutvikle teknologi og løsninger. Vi trenger det for å forbedre blant annet planlegging og tilretteleggingen av energiinfrastruktur, sier hun.

I seminaret vil det også pekes på tiltak og vilkår som må på plass for å øke farten på omstillingen av markedet i et større bilde. Det er grenser for hva lille Norge kan gjøre.

– Vi er avhengig av internasjonal etterspørsel etter utslippsfrie maskiner og utstyr for å kunne få opp produksjonsvolum og serieproduksjon for at det skal bli konkurransedyktig, sier leder Ellen Ramsnes i nettverket Grønn Anleggssektor.

Zero Emissions construction, international market dialogue foregår på engelsk.

Utslippsfrie anlegg i Norge

Etter lunsj skal konferansen grave seg ned i norske forhold. For noen få år siden var utslippsfrie maskiner og kjøretøy kun ideer på tegnebrettet.

Oslo og en rekke andre byer de siste årene gått fra ingen utslippsfrie maskiner til en stadig større andel fossilfrie og utslippsfrie maskiner og prosjekter.

– Hva er utfordringer og suksesshistorier?
– Hva trenger bransjen og kommunene av virkemidler for å at utslippsfritt skal bli førstevalg?

Her skal blant annet gründerne i Leasi fortelle om en ny deleløsning for maskiner via app. Her skal også finansbyråd Hallstein Bjercke i Oslo kommune forteller om hvordan Oslo skal bli en utslippsfri hovedstad.

– Alle som er interessert i grønn teknologi på anleggsmaskiner vil ha nytte av å være med på dette. Det samme vil alle som vil se status nå det gjelder klimaarbeid på byggeplassene. Både i Oslo og andre byer, sier Marit Hepsø.

Klima- og miljøkrav i Oslo kommune

Hun er fagansvarlig for bærekraftige bygg og anlegg i Utviklings- og kompetanseetaten i Oslo kommune. Samarbeid med byggherreetatene i Oslo kommune og oppfølging av kommunens klima- og miljøkrav til fossilfrie byggeplasser står høyt på Hepsøs arbeidsplan.

Oslo kommune, MGF, Nettverk for grønn anleggssektor og andre samarbeider om å vise omstilling fra fossile anleggsplasser til fossilfrie og utslippsfrie løsninger.

– Vi er spente på bransjens respons. Jeg gleder meg til å vise frem nyskapende ideer for å kutte utslipp, dele på maskiner og samarbeide om klimatiltak. Vi gleder oss veldig til å se fremover mot en grønnere anleggsbransje. Vi ønsker å få med flere byer, tettsteder og firmaer i Norge på denne reisen, sier Hepsø.

Marit Hepsø i Oslo kommune. I bakgrunnen Synne Sidenius og Veronica Sund, også de fra Oslo kommune. (Foto: Svein Jørgen Kjenner Johansen, Oslo kommune)

Arrangementet blir en god blanding av friske diskusjoner, presentasjoner fra maskinleverandører og informasjon om nye digitale løsninger. Alt for å dele på maskiner og kutte utslipp i alle ledd. Hovedsaken er hva som skal til for å få flere klimavennlige maskiner inn på byggeplassene over hele landet.

Denne andre delen av konferansen er rettet spesielt mot norske erfaringer og vil gå på norsk.

– Samarbeid med maskinleverandører, entreprenører og byggherrer og bestillere er helt avgjørende for at vi får gode og grønne prosjekter fremover. Da må vi møtes og utveksle erfaringer og ideer, sier Marit Hepsø i Oslo kommune.