Åttetonneren har vært en av de mest solgte Hitachi gravemaskinene i 20 år. Nå er det slutt, og denne maskinen tar over. Andreas Stensvold får levert Norges første – og andre – maskin av den. Se hva han skal bruke den til.
Tekst: Jørn Søderholm
– Vi la inn den første bestillingen allerede da jeg så maskinen på den første lanseringen på Bauma, høsten 2022. Det blir moro å få maskinene ut i arbeid.
Det sier Andreas Stensvold, daglig leder i Stensvold Anlegg AS.
Maskinen han snakker om er Hitachi ZX95US-7. Lesere med litt over snittet god kjennskap til Hitachis gravemaskiner vil gjenkjenne modellbetegnelsen som en mellomstor gravemaskin med kort hekk.
Kan hende du stusser litt over tallene 95..? Det har du i så fall helt rett i. Maskinen på bildene i denne artikkelen er nemlig Norges aller første av denne modellen. Eller landets to første eksemplarer, om vi skal si det som det er.

Det er en ny modell i Hitachis serie 7-generasjon av gravemaskiner som har store sko å fylle. Den tar nemlig over etter ingen ringere enn åttetonneren ZX85US-6.
Åttetonnere er generelt en populær og mye brukt størrelse av gravemaskiner her til lands. Ifølge Nasta er Norge faktisk det landet i Europa der Hitachis maskin i den klassen har høyest salgstall.
Større, sterkere og tyngre
Nå har Hitachi oppgradert maskinen til serie 7. I den prosessen har maskinen blitt både større og sterkere, fått litt mer motvekt og ellers blitt litt tyngre. Såpass mye tyngre at det ikke lenger er en åttetonner, men en nitonner. Det avspeiler seg i den nye modellbeteglensen ZX95US-7. Det er første gang siden åttetonneren ZX85US-1 ble lansert i 2004 at modellbetegnelsen er endret.
På Bauma 2022 gjorde Hitachi sin første lansering av prototypen til nyheten, og nå i vår blir de første eksemplarene kjørt ut til norske kunder. De to aller første går altså til Stensvold Anlegg, et lite entreprenørselskap i Larvik med ni ansatte. Selskapet eies og drives av daglig leder Andreas Stensvold (28). Tross hans unge alder har selskapet over ti år på baken. Stensvold startet nemlig selskapet som 18-åring i 2013. Selv var han lærling i Marthinsen & Duvholt på det tidspunktet.
Han startet selskapet med støtte fra sin far Håkon Stensvold, som også ble den første ansatte. Da var formålet å drive utleie av maskiner til større aktører. Faren er fortsatt med, men selskapet har nå utvidet virksomheten atskillig, med vintervedlikehold og kabelgraving som hjørnesteiner.
Kabelgraving og NoDig
– Utleie drev vi med til 2017. Familien vår har alltid drevet med kabelgraving, og det var naturlig å gå inn i det markedet. Det driver vi fortsatt med når det er sesong for det, sier Stensvold.
Selskapet har to Hitachi åttetonnere fra før, som nå byttes ut i de to første av Hitachis nye nitonnere i Norge. Ute på jobb skal det ofte byttes mellom ulike skuffestørrelser, pigg og tømmerklo. De utstyres derfor med Engcon tiltrotator med EC-Oil fjernstyrt hurtighfeste og integrert klype.
– Den størrelsen er en veldig nyttig allround maskin, spesielt nyttig til kabelgraving med mye fiber og strøm. De fungerer til det meste. På el-kabelgraving har vi ofte med en større maskin som 210 beltegraver eller 145 hjulgraver på grunn av tyngden på tromlene, sier Stensvold.
Han var for øvrig først ute med bestilling av beltegraveren 210-7 da den kom. Nå i våres byttes firmaets 145 ut med en ny hjulgraver på samme størrelse, men som nå har fått “oppgradert” modellbetegnelsen til 155.

Vei og anlegg
I tillegg til kabelgraving i sesongen driver selskapet med NoDig-metodene styrt boring og rørpressing, samt asfaltering i sommeresongen. Nå er de på tampen av en vinterdriftssesong med mye vintervedlikehold med lastebil og maskin for kommune og fylke.
Det er for øvrig bare den ene av de to nitonnerne Stensvold Anlegg får ut i arbeid ved oppstart av kabelsesongen: Den ene av de to skal Nasta ha med i sin utstilling på Vei og anlegg. Dit skal også Andreas med mye av gjengen i Stensvold Anlegg, selv om det midt i sesongoppkjøring.
– Ja, vi pleier å gjøre litt “greie” ut av det. Håper vi skal få med over halvparten av medarbeiderne. Det har vi pleid å ha som en tradisjon. Veldig hyggelig å møte så mange kjente på ett sted. Jeg liker at det nå foregår inne. Det blir mer væruavhengi da, sier Andreas Stensvold.