Innlegg av Tone Lindberg Grøstad i MaskinRegisteret utgave 02-2021

Næringslivet er i konstant endring, og det er viktig at utdanningen av fremtidige fagarbeidere holder samme tempo. For Maskingrossisternes Forening er det en kontinuerlig prosess med å foreslå endringer og bidra til gode løsninger.

For veldig mange norske virksomheter har det vært en utfordring at det ikke fins en egnet fagretning for de som skal utføre service og reparasjoner på gaffeltrucker og lifter. I fem år har vi sammen med skoleverket og Utdanningsdirektoratet jobbet med å få en løsning på dette.

Denne måneden kom endelig læreplanen ut på høring, og det er et stort skritt i retningen om å få starte opp. Høringen er viktig for alle som skal ha lærlinger i fremtiden, for den definerer hvilke kunnskaper og egenskaper vi forventer at de fremtidige fagarbeiderne skal ha. MGF vil gi en tilbakemelding sammen med våre medlemmer, og vi oppfordrer alle andre som har behov for denne kompetansen om å gjøre det samme.

Foto: Jungheinrich, gaffeltruckservice

I tillegg er flere av våre medlemmer, sammen med Utdanningsdirektoratet i gang med arbeidet med å utforme eksamensoppgaver. Sammen skal vi klargjøre for at både utdanningen og eksamen blir aktuelle og rettet direkte mot det bransjen har behov for.

På toppen av dette har vi også fått god hjelp av både Utdanningsdirektoratet og K-tech for å forberede våre medlemmer til å bli gode lærebedrifter. Som bransjeforening skal vi utarbeide maler som bedriftene kan følge for å kvalitetssikre den læringen våre medlemmer gir lærlingene ute i de mange bedrifter.

Om vi er klar for at de første kandidatene kan starte opp høsten 2021 er fortsatt litt usikkert, men vi håper i alle fall at de første praksiskandidatene skal få starte. Praksiskandidat betyr at de som allerede er i yrket og har lang praksis kan ta fagbrev, og det er godt nytt for mange serviceteknikere!

Når fagretningen ble vedtatt var det blant annet på bakgrunn av våre medlemmers behov for rekruttering i mange år fremover, så for de elevene som satser på denne fagretningen kan vi i alle fall garantere at det er nok av yrkesmuligheter etter endt utdanning.
Er du i gang med fagutdanning eller har en datter eller sønn som skal ta valg om yrkesretning, anbefaler vi at dere tar en ekstra titt på utdanningsretningen lift- og truckmekaniker. Her er det muligheter til å bli blant de første til å få et etterlengtet fagbrev!

Opprettelsen av truck- og liftmekanikerfaget viser at langsiktig satsning og samarbeid gir gode endringer i utdanningen for å møte fremtidig behov i næringslivet!