Lisa Marie Jørgensen er halvveis i en utdannelse som bergteknisk ansvarlig. Det kommer godt med i familiebedriften Mr Pukk. Der har hun allerede en sentral rolle i gjenvinning og produksjon av pukk i flere virksomheter.
Tekst og foto: Jørn Søderholm
MYSEN / KIRKENES: – Det er utrolig spennende å lære om hvor mye mineraler og ressurser Norge egentlig sitter på, og hvordan disse har blitt til. Det er viktig at man har nok kunnskap om dette slik at vi kan utnytte ressursene på riktig måte.
Det sier Lisa Marie Jørgensen (23) fra Asker.

Til daglig jobber hun med drift av pukkverk, med en sentral rolle i driften av selskapene Mr Pukk Høland AS og Mr Pukk Øst AS. Disse inngår i Mr Pukk-konsernet som også har et eget selskap for gjenvinning av pukkressurser.
Lesere som er godt kjent med pukkprodusenten Mr Pukk vil muligens dra kjensel på etternavnet.
Mr Pukk-eier
– Ja, jeg er datter av Lasse Jørgensen, som eier selskapene. Jeg har ingen eierandel selv, og jobber kun som ansatt. Men når man står eieren såpass nær vil man automatisk føle et stort ansvar. Man tenker nok mer økonomisk og føler et større ansvar for å prestere og stå på, sier hun.
TIPS OSS: Foregår det noe i bransjen vi bør skrive om? Tips oss om nyheter, bra utstyr, bra folk og ellers ting andre i bransjen kan ha nytte av å vite om. Ta kontakt med redaksjonen på epost.
Nå er hun i gang med en utdannelse ved siden av jobben. Også den i en kategori der hun skiller seg ut både kjønns- og aldersmessig.
Ved Fagskolen i Nord studiested Kirkenes tar hun nemlig utdannelsen Anlegg og bergverk, en høyere fagskoleutdanning på 120 studiepoeng innenfor fagretningen Bygg, anlegg og KEM.
Utdanningen gir opplæring i beregning, planlegging og koordinering av produksjon, innkjøp og personalressurser i gruvedrift, mineralutvinning og entreprenørvirksomhet.
Utdanningen kvalifiserer til jobb som leder, teknisk mellomleder innen anleggs-, bergverks- og mineralnæringer.
Bergteknisk ansvarlig
Litt vagt og komplisert, sa du? Helt konkret gjør den utdanningen at Lisa kan ta rollen som bergteknisk ansvarlig i Mr Pukk. Bergteknisk ansvarlig er en rolle og en kompetanse som er nødvendig i drift av pukkverk i dag.
Mange pukkvirksomheter fyller denne rollen gjennom innleie, som de også gjør hos Mr Pukk til Lisa er ferdig utdannet. Da kan hun både fylle den rollen i egne virksomheter og opptre som bergteknisk ansvarlig hos andre virksomheter gjennom innleie.

Lisa Marie Jørgensen har altså stø kurs mot en karriere som leder i pukkbransjen. Men den yrkesveien er ingen selvfølgelighet som har ligget i kortene siden barneskolen.
– Jeg har alltid vært mye med i lastebilen, helt fra jeg var liten. Det var aldri fordi jeg var spesielt interessert i verken lastebil, pukk eller anlegg. Jeg ville bare være sammen med pappa. Fra jeg var 15 år begynte jeg å hjelpe litt til i ferier på vekten i Oslo, da storesøsteren min drev den avdelingene, forteller Lisa.


BI og deltidsjobb
På videregående ble det studiespesialisering, og deretter et år på BI innen ledelse, bedriftspsykologi og HR. Stadig med deltidsjobb for Mr Pukk når det var mulig.
– Etter året på BI manglet Mr Pukk AS en stilling på avdelingen i Mysen. Jeg ble spurt om jeg kunne steppe inn for et år og hjelpe til, sier hun.
Det året ble til to år på full tid. Da hadde hun for alvor begynt å kjente på ønsket om og behov for mer kunnskap.
– Både for å gjøre en bedre jobb og av egen interesse. Jeg fant denne utdanningen i Kirkenes, og så umiddelbart at det var mye relevante fag. Samtidig ble kravene skjerpet. Hvert pukkverk må ha en bergteknisk ansvarlig med en viss kompetanse, forteller hun.
Lisa søkte på skolen. Egentlig ventet hun ikke å komme inn, siden hun ikke har et relevant fagbrev, men kombinasjonen av studiekompetanse og faglig erfaring ga grunnlag i massevis.
– Ja, det var utrolig morsomt å komme inn! Jeg liker kombinasjonen av jobb og studier. Det gir en litt annerledes hverdag. Jeg trives også utrolig godt i Kirkenes, sier hun.
Anleggsleder
Utdanningen er ikke kun for de som jobber i pukkverk. Den er like relevant for folk som sikter mot eksempelvis anleggslederjobb.
– Utdanningen inneholder mye viktig man må vite for å drifte sikkert, og etter lover og regler. Det er mye man skal kunne for å kunne drive pukkverk og anlegg, sier hun.

Dette skoleåret – nummer to av tre – inneholder fagene kommunalteknikk, veibygging, konstruksjonslære, geoteknikk og engelsk.
Lisa Marie Jørgensen er en av to jenter på et kull med 12 studenter. Gjennomsnittsalderen er rundt 30 år, og aldersspennet går fra Lisa som den yngste opp til 50-årene.
Utdanningen på Fagskolen i nord er delt i to linjer:
• Gruvedrift og mineralutvinning
• Anleggsdrift og entreprenørvirksomhet
– De to første årene har alle de samme ingeniørfagene, og velger retning det tredje året. De fleste studentene velger den tradisjonelle anleggsretningen, mens 4-5 på hvert kull velger gruvedrift og mineralutvinning. To kvinner har tatt denne retningen tidligere. Én av dem var på omtrent samme alder som Lisa. Det er veldig moro å møte jenter som velger så utradisjonelt. Vi trenger slike fagfolk og vi trenger kompetansen i bransjen, sier Helge Bækø.
Han er avdelingsleder for Bergverk og anleggsfag på Fagskolen i nord.
Stigerskolen
Utdanningen på Fagskolen i nord er samlingsbasert og går altså over tre år. Innholdsmessig er den ganske lik det Fagskolen i Stjørdal tilbyr i bergteknikk, en utdanningsretning med lange tradisjoner som fra gammelt av ble kalt stigerskolen, og ga tittelen Bergtekniker.
I det samme tradisjonsrike faglige “universet” finner vi også en sivilingeniørutdanning på gamle NTH som ledet til tittelen Bergingeniør. I dag finner vi det igjen i form av faget bergteknikk i NTNUs masterprogram.
Om Lisa Marie Jørgensen har valgt utradisjonelt til jente å være, så er det altså en solid faglig tradisjon hun går inn i.

